Wpisy użytkownika Nortus & Potworna spółka z dnia 28 września 2008

Liczba wpisów: 8

nortus
 
Właśnie wróciłem z kolejnego dnia zwiedzania Szczecina z konserwatorami zabytków. Dokończyliśmy wille na dawnym Neu West Endzie.

Wracając kupiłem sobie ciastko W-Z do kawy po obiedzie, czyli właśnie je skonsumowałem. W-Z całkiem smaczna i świeża, ale wielkość rozbra-jająca: 3 x 5 cm a cena za to maleństwo wręcz kosmiczna: 4,50 zł.
Tak, takie ceny są w Szczecinie. Byle ciasteczko kosztuje 5 zł.

Chore miasto. A przez brak konkurencji. I ludzie narzekają, że za dużo sklepów jest w Szczecinie.
Kolega właśie wrócił z Krosna i tamtych rejonów Polski. WPokazał mi za filmie z kamery jak wyglądają tamtejsze cukiernie. Osobiście liczył ilość rodzajów ciastek w cukierni w Krośnie: mieli tylko 134 rodzaje ciastek. Tak, 134.
W Szczecinie jak w cukierni jest 20-25 rodzajów ciast i ciastek to już jest olbrzymia ilość. Na filmie człowiek nie wiedział w sumie na co patrzeć. Lady chłodnicze z ciastkami miały po jakieś 8 m z każdej strony, czyli w sumie niecałe 20 m długości. Każdy rządek to inny rodzaj ciastka. Plus oczywiście ciasta na wagę.
Jak to się ma do metropoli szczecińskiej? Jak maluch do mercedesa. A tam jest malutkie 100tysięczne miasteczko a tu wielka metropolia: 400tysięcy. Ale z tramwajami.
 

nortus
 
Denmark trying to invade Norway. At Akershus castle. Oslofjord festival at Aker brygge. Denmark lost the war. Maybe they where afraid to fight in the mountains ;)?






In order of appearance:

Preikestolen, Stavanger - Norway
Il Vittoriano, Rome - Italy
Harbour of Bergen - Norway
Dead Sea - Jordan
Acropolis, Athens - Greece
Sea food at Beijing market - China
Hotel Inglaterra, Havana - Cuba
Jerash - Jordan
Manhattan, New York City - USA
Sensoji temple, Tokyo - Japan
Entabeni Reserve - South Africa
Royal Palace, Copenhagen - Denmark
Gold market, Abu Dhabi - UAE
Angel Falls - Venezuela
Parc Guell, Barcelona - Spain
Grand Palace, Bangkok - Thailand
Forbidden City, Beijing - China
Manhattan, New York City - USA
Ancient city of Petra - Jordan
Art Deco District, Miami Beach - USA

Music is by A-ha from the Analogue album: Halfway through the tour.











tu jak ktoś się dobrze wpatrzy to i mnie wypatrzy:





A-HA

Powstała w Norwegii 1982 roku z inicjatywy wokalisty Mortena Harketa, Påla Waaktaara gitarzysty oraz instrumentalisty klawiszowca Magne Furhuolmena.

Niedługo po powstaniu grupy muzycy przeprowadzili się do Londynu, co umożliwiło im rozwój muzyczny oraz zaowocowało w krótkim czasie znaczną popularnością w USA i Wielkiej Brytanii. Zespół po pasmie sukcesów w latach 80. XX wieku, głównie za sprawą pochodzącego z albumu Hunting High and Low singla pt. Take on Me (1984). W wyniku jej spadku - pod koniec lat 90. - zakończył działalność (1994 rok). Reaktywowana w 1998 roku w niezmienionym składzie funkcjonuje do dziś.

Skład zespołu  

Morten Harket - śpiew
Magne Furuholmen - instrumenty klawiszowe
Paul Waaktaar-Savoy - śpiew, gitara


Dyskografia

1985 - Hunting High and Low
1986 - Scoundrel Days
1988 - Stay on These Roads
1990 - East of the Sun, West of the Moon
1991 - Headlines and Deadlines
1993 - Memorial Beach
2000 - Minor Earth Major Sky
2002 - Lifelines
2003 - How Can I Sleep with Your Voice in My Head
2004 - THE SINGLES: 1984 - 2004
2005 - Analogue



Indywidualne  koncerty:

UNICEF Benefit Concert ( 2005 ) - Sang the official UNICEF song "Children First" at the H.C. Andersen jubilee in Copenhagen, Denmark, 2005. The song is a duet and was sung with Hayley Westenra.
Eurovision Song Contest 1996(as host of the show)
Nobel Peace Prize Concert 1996 ( as solo artist )
Nobel Peace Prize Concert 1998 ( with a-ha )
Nobel Peace Prize Concert 2001 ( with a-ha )
Nobel Peace Prize Concert 2007 ( as solo artist )


Indywidualna działaność Mortena:

Year Title             Label
1993 Poetenes Evangelium KKV
1995 Wild Seed Warner Bros. Records
1996 Vogts Villa Warner Music Group
2008 Letter from Egypt Polydor


Single
Year         Title
1995 "A Kind of Christmas Card"
1996 "Spanish Steps"
"Los Angeles"
"Heaven's Not For Saints"
"Tilbake Til Livet"
"Herre I Drømmen"
1999 "Jungle of Beliefs" "A Jester In Our Town"
2007 "Movies"
2008 "Darkspace"
 

nortus
 
Konger (Conger conger) - drapieżna ryba morska z rodziny kongerowatych.

Konger jest bardzo podobny do węgorza. Jego ciało jest znacznie wydłużone, wężowate, bez łusek. Płetwa grzbietowa dłuższa niż u węgorza, zaczyna się tuż za głową i jest połączona z ogonową, a ta z odbytową. Linia boczna pełna. Osiąga długość do 3 m i masę ciała ponad 60 kg, maksymalnie do 110 kg. Żywi się głównie rybami i skorupiakami. Samica składa od 3-8 mln ziaren ikry.


To maleństwo złowione wczoraj ma tylko 193 cm.
  • awatar CFF's: 2 metrowa??? he?
  • awatar Nortus & Potworna spółka: 193 cm to można powiedzieć 2 metry.
  • awatar orionblues: cześć norus! to ja ci opowiem o szczupaku jakiego złapał mój ojciec w 1970 roku, to było już pod konec listopada, pojechał z kolegą wieczorem, aby bladym świtem zapolować. Tylko raz zarzucił, i jest, jeszcze nie było na dobre widno, ponad 4 godziny ciągał ich po jeziorze, ale gdy go już pokonali,,,ludzie, to miał 178 cm! wagi nie pamiętam, ale pamietam, że ja miałem tyle wzrostu,,,,do dziś na drzwiach do komórki jest nacięcie nożem, na pamiątkę tego faktu, jest dokładnie 178 cm! pozdro,,,,
Pokaż wszystkie (5) ›
 

nortus
 

Biedni Polacy w Norwegii.

W Rogalandzie, województwie na zachodnie Norwegii jest aż 11 sklepów monopolowych. Aż 11.

Powierzchnia Rogaland to 9 378 km², zamieszkuje go 416 493 osób (2008). I to bez Polaków.

W porównaniu z krajem nad Wisłą i Odrą to pustynia


Butikker og åpningstider > ROGALAND 11 butikker.

Bryne
Bryne Torg Senter, 4340  BRYNE

Egersund
Nytorget 11, 4370  EGERSUND

Haugesund
Skåregt. 92, 5528  HAUGESUND

Jørpeland
Rådhusgt. 14, 4100  JØRPELAND

Karmøy
Austre Karmøyveg 130, 4250  KOPERVIK

Sandnes, Kvadrat
Gamle Stokkavei 1, 4313  SANDNES

Sandnes, Sentrum
Elvegaten 23, 4306  SANDNES

Sauda
Torggata 1, 4200  SAUDA

Stavanger, Hillevåg
Gartnerveien 16, 4016  STAVANGER

Stavanger, Straensenteret
Lars Hertevigs gt. 6, 4005  STAVANGER

Stavanger, Verksgata
Verksgata 1 A, 4013  STAVANGER



A w Szczecinie sklepów monopolowych jest około 400. Z tego pewnie połowa to całodobowe.