Wpisy użytkownika Nortus & Potworna spółka z dnia 13 grudnia 2008

Liczba wpisów: 12

nortus
 
"Czuję obrzydzenie do niego, nie chcę go znać. Dla mnie on już umarł, wykopał sobie grób"

- tak mówił wicemarszałek Sejmu Stefan Niesiołowski o szefie PiS Jarosławie Kaczyńskim


I trudno mu się dziwić. Bo drukiej takiej kanalii jak Jareczek nie znajdzie się na ziemi.
  • awatar anita2: o proszę, jak się kiedyś chłopaki rozumieli ;)
  • awatar Nortus & Potworna spółka: a jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ....... kasę. tu chyba też.
  • awatar Luki: bzdura, zakłamanie i oszustwo.
Pokaż wszystkie (3) ›
 

nortus
 

Od kilku tygodni wiecznie nie działa jak powinien.
Ciągle mam błąd 502. Czy ludzie już przestali panować nad maszynami ?
  • awatar Tomasz Wójcikowski: Możesz powiedzieć, kiedy taki komunikat się pojawia?
  • awatar Nortus & Potworna spółka: @Tomasz Wójcikowski: Witam. Niby działa normalnie. Robię wpis, daję wczytaj. Ekran zmienia kolor - czyli jak zwykle. I dalej nic, nic nie robi. A po długim czasie pojawia się komunikat o błędzie i mogę tylko zamknąć przeglądarkę. Dodawanie bardzo się przedłuża. Nie potrafię określić w czasie ale bardzo długo. Wcześniej nic nie awizuje że nastąpi błąd wczytywania. Tak się dzieje od około miesiąca. Wcześniej chodziło bez zarzutu. Jeżeli dam odświeżanie srony to pojawia się wtedy jeszcze błąd 403 (jeżeli się ni emylę, ale to chyba ten numer).
  • awatar Tomasz Wójcikowski: @nortus skandynawski: przykro nam, że masz problemy. Staramy się dowiedzieć, dlaczego tak sie dzieje, niestety maszyny nie podają nam właściwych odpowiedzi :) Cały czas nad tym pracujemy.
Pokaż wszystkie (5) ›
 

nortus
 
W Rogalandzie, na południe od Stavanger jest takie miasteczko co się zwie Egersund (Eigersund - zależy w którym języku). Niewielkie kilkanaście tysięcy dusz. Ale na początku grudnia miasto żyje magią i duchem Bożego Narodzenia.
Powstaje tam oddzielne miasto, istniejące dwa tygodnie, zwie się Julebyen. Miasteczko Bożego Narodzenia (umownie).
Jak wygląda można zobazyć na zdjęciach poniżej z bieżącego i zeszłego roku.
Władzę nad miastem i ludźmi przejmuje magia świąt I handel. Grają kolędy, hgra muzyka, czytane jest pismo święte, bajarze opowiadają dawne życie. Jest miło i ciepło, chociaż mróż szczypie uszy (może nie w tym roku tak bardzo).
 

nortus
 

No właśnie po co?

News informacyjny z PKP:

Od 4 lipca PKP Intercity wznowiło połączenie Warszawy z Wilnem. W miejsce zawieszonego pod koniec maja pociągu Balti do Wilna kursuje AUTOBUS PKP Intercity.  A U T O B U S  PKP !!!!

48-miejscowy autokar wyposażony w klimatyzację, toalety, wideo i fotele lotnicze odjeżdża z Warszawy codziennie o godz. 23.00. Specjalnie oznakowany przystanek Intercity znajduje się przed Dworcem Centralnym. Autobus zatrzymuje się także w Białymstoku - przed dworcem kolejowym - na przystanku Intercity.

Bilet na trasie Warszawa - Wilno kosztuje 19.30 euro, na trasie Białystok - Wilno - 15.70 euro. Bilety sprawdzane są przez kierowcę, a w Warsza-wie także przez konduktora. Można je kupić w kasach kolejowych praktycznie do ostatniej chwili odjazdu autobusu. Są dostępne we wszystkich kasach międzynarodowych.

To na cholerę lokomotywy skoro po szynach nie jeździ PKP ?
 

nortus
 

DZIEWICA POSPOLITA

Roślina krótkotrwała,
wymagająca szczególnej pielęgnacji.
Chętnie poddaje się flancowaniu.

STARA PANNA

Roślina długotrwała i pnąca,
czepiająca się wszystkiego i wszystkich.
Żyje w miejscach odosobnionych
nie wiadomo z kim.

KOCHANKA

Roślina kwitnąca pasożytnicza
z gatunku motylkowatych.
Z uwagi na duże koszty
w naszych warunkach
trudna do hodowli domowej.
Rozkwita nocą.

ŻONA

Pożyteczne zwierzę domowe,
pociągowe, bardzo nerwowe,
ale wytrwałe.
Żywi się odpadkami,
w hodowli domowej bardzo opłacalna
przynosząca duże korzyści.

ROZWÓDKA

Należy do owadów
występujących w dużych ilościach,
znana w przyrodzie
pod nazwą szarańcza.
Samiczki pozostawia w spokoju,
samców niszczy od korzenia.
Czyni szkody w ubraniu zwłaszcza w kieszeni.

WDOWA

Wierzba z gatunku płaczących,
szybko próchniejąca.

KAWALER

Ptak przelotny,
dzieci swoje podrzuca innym
i wówczas zmienia miejsce pobytu.
Jest trudny do chwycenia w sidła.

STARY KAWALER

Grzyb jadowity o gorzkim smaku.
Żyje przeważnie sam lub
w symbiozie z purchawką pospolitą

MĄŻ

Zwierzę domowe z gatunku leniwców.
Ze względu na dużą żarłoczność
w warunkach domowych przynosi duże straty.
W hodowli nieopłacalny.
Pochodzenie - skrzyżowanie trutnia
z padalcem
 

nortus
 

Hrabia do Hrabiny:
- Czy zechciałabyś Hrabino, odbyć stosunek?
- Nie.
- A czy mogłabyś się położyć, to ja bym odbył?



Z pamiętnika komunisty:
Pierwszy dzień: włączam radio - Lenin
drugi dzień: włączam telewizor - Lenin
trzeci dzień: czytam gazetę - Lenin
czwarty dzień: oglądam plakaty - Lenin
piąty dzień: boje się otworzyć konserwę



Siedzi Janko muzykant na wzgórku nad Wisłą i wzdycha:
- Echhh... Bach umarł. - po chwili
- Echhh... Bethoven nie żyje. - i jeszcze po chwili,
- Kurde i ja się coś źle czuję.



Mąż zmywa naczynia i zaczął drapać patelnię. Na to żona mówi:

- Nie drap po teflonie

- Ty sama jesteś poteflon.



Baca wynajął pokój młodej parze turystów. Przez trzy dni młodzi nie wychodzili z pokoju. Zaniepokojony baca puka do drzwi i pyta:
- Żyjeta, bo nic nie jeta?
Na to młody odpowiada:
- Baco, my miłością żyjemy.
A baca do nich:
- To nie wyrzucajta skórek od tej miłości, bo mi się kaczki dławią.



Na bramce przed domem wisiała tabliczka Uwaga zły pies!. W nocy ktoś dopisał: ale bez zębów. Rano pies się budzi, patrzy na tabliczkę i ze
złością mówi:
- Jak dolwe tego dlania, to go chyba zamamlam na śmielć!



Siedzi se syneczek przi kałuży i pije ta woda.
Na to przichodzi tako stareczka we plyjdzie i pado mu:
- Synek, nie pij tyj wody, bo to je sam maras, puć sam ino do mie, dom ci szolka tyju...
- Proszę, co pani mówiła?
- A nic, nic, pij, pij goroliku, pij...
 

nortus
 
Do 2012 roku z rynku Unii Europejskiej całkowicie wycofane zostaną tradycyjne, energochłonne żarówki - ogłosiła Komisja Europejska.

Zebrani w Brukseli eksperci krajów członkowskich poparli propozycję Komisji Europejskiej w sprawie kalendarza przejścia na nowocześniejsze, bardziej przyjazne środowisku świetlówki albo lampy halogenowe.

Od 1 września 2009 roku wycofane zostaną żarówki 100-watowe. Rok później - żarówki 75-watowe, w 2011 żarówki 60-watowe, a 1 września 2012 roku -
żarówki 40- i 25-watowe.Najmniej wydajne halogeny (klasy C) mają być wycofane w roku 2016.

Klasyczna żarówka, która niewiele zmieniła się od jej wynalezienia w XIXwieku,zużywa tylko 5 % ener-gii na światło-resztę traci na emisję ciepła. Nowoczesne źródła światła (oświetlenie  halogenowe
fluorescencyjne,diodowe...)są kilka razy bardziej wydajne, zużywając mniej prądu.

Według szacunków KE całkowita rezygnacja z  trady-cyjnych żarówek w UE oznacza rocznie oszczędności porównywalne z produkcją prądu 10 średnich elekt-rowni. Odpowiada to zużyciu energii elektrycznej 11 mln gospodarstw domowych. W zależności od specyfiki każde z nich może zaoszczędzić 25-50 euro rocznie.W skali całej UE oznacza to 5-10 mld euro rocznie.

Odejście od tradycyjnych żarówek jest elementem unijnej strategii wzrostu efektywności energetycz-nej i szerzej - walki ze zmianami klimatycznymi. KE przekonuje, że pozwoli ograniczyć emisje CO2 o 15 mln ton rocznie.
  • awatar taki: Żarówka czy świetlówka?..... Wszystko zależy gdzie stosowana.... Zainstaluj sobie świetlówkę w przedpokoju lub w łazience, a zobaczysz jakie będziesz miał oszczędności wymieniając ją kilka razy w roku
  • awatar taki: Efekt cieplarniany spowodowany zwiększoną emisją CO2 to bujda!.....Na tej panice ktoś robi niezłe pieniądze!!!..... To zwiększona aktywność słońca w ostatnich latach jest powodem ocieplenia się klimatu na ziemi........ ....ale to jest tylko moje skromne zdanie!
  • awatar Nortus & Potworna spółka: żarówkę enerooszczędną opłaca się montować tam, gdzie się dużo używa światła elektrycznego. Ale jak nie będzie innych to nie będzie dywagacji. Australijczycy już nie mają wyboru, narzekali ale co im zostało. A swoją drogą jeżeli bez wyrzeczeń można zaoszczędzić coś,nie tylko kasę, to czemu nie. Ja mam w pokojach i rachunki mi sporo spadły. Ale 6 lat to jeszcze nie wytrzymały. Dodatkowy plus-mają 3-letnią gwarancję jedną już wymieniłem za friko na nową.
Pokaż wszystkie (6) ›
 

nortus
 

Putin chyba wysłał wszystkie czołgi i swoje rakiety SS-ileś tam bo Rosjanka została wybrana Miss World 2008 w Johenesburgu - RPA.

A swoją drogą skąd Polsat wziął tego komentatora? Bo język polski był chyba dla niego językiem obcym.Według niego wybory były nie w Johanesburgu ale w jakimś Dżoananbergu.

Jak się pojawi zdjęcie Misski to je dodam do wpisu
 

nortus
 

Sonda wśród parlamentarzystów

Posłowie nie chcą Kaczyńskiego na wigilii

Jarosław Kaczyński jest najmniej pożądanym gościem na poselskiej wigilii. Tygodnik "Wprost" spytał parlamentarzystów, z którymi kolegami
najchętniej spędziliby najbliższe święta. Zwycięzcą jest Stefan Niesiołowski z Platformy, tuż za nim znalazł się Ryszard Kalisz z SLD.

Tak rozkładał się podział głosów wśród przepytanych posłów:

Najchętniej zapraszani politycy

Stefan Niesiołowski (PO) 15 proc.
Ryszard Kalisz (SLD) 12,5 proc.
Jarosław Gowin (PO) 7,5 proc.
Paweł Poncyljusz (PiS) 7,5 proc.
Tadeusz Cymański (PiS) 5 proc.
Stanisław Żelichowski (PSL) 5 proc.
Józef Zych (PSL) 5 proc.
Cezary Grabarczyk (PO) 5 proc.
Eugeniusz Kłopotek (PSL) 5 proc.
Marek Biernacki (PO) 5 proc.

Najmniej pożądani goście

Jarosław Kaczyński (PiS) 10 proc.
Przemysław Gosiewski (PiS) 5 proc.
Bronisław Komorowski (PO) 5 proc.
Janusz Palikot (PO) 5 proc.

--
Kogo ja bym zaprosił: nie wiem. Ale wiem, że na pewno nie zaprosiłbym ani nie wpuścił do siebie:
Kaczek - wszystkich trzech klonów, Ziobry, Gosiewskiego, Kłopotka, Biernackiego. I jeszcze kilku innych. Mówię generalnie o tych z sondażu. Bo prywatnie jeszcze kilku bym nie wpuścił z tego naszego sejmiku.

Ale chętnie bym się spotkał na kawie z Dornem, Kaliszem, Poncyljuszem, Tuskiem.
 

nortus
 
Rita Hayworth, właśc. Margarita Carmen Cansino (ur. 17 października 1918,
zm. 14 maja 1987)

Od roku 1932 młoda Margarita Carmen Cansino występowała wraz ze swoim ojcem,tancerzem Eduardem
Cansino w tańcach hiszpańskich. W filmach zaczęła się pokazywać od roku 1935, nie były to jednak oscarowe kreacje. Jedną z ważniejszych w jej karierze była rola w filmie Howarda Hawksa "Tylko
Aniołowie mają skrzydła" z 1939r. W "Gildii" zagrała tytułową bohaterkę, tym samym zostając jedną z najlepiej zarabiających gwiazd w historii.

Została okrzyknięta uosobieniem seksu. Kryzys przyszedł w połowie lat 50. Dalej grała, między innymi w W drodze do Cordury (1958), Osobne stoliki (1958), ale upodobania publiczności się zmieniły - zaczęła się moda na blondynki.  Definitywny koniec jej kariery nastąpił w 1972r. Powodem była postępująca choroba Alzheimera, na którą zmarła w roku 1987.

Hayworth była 5 razy zamężna:

a.. 1) Edward C. Judson (1937-1943)
b.. 2) Orson Welles (1943-1948, córka Rebecca Welles)
c.. 3) Prince Aly Khan (1949-1953, córka  Princess
Yasmin Aga Khan),
d.. 4) Dick Haymes (1953-1955)
e.. 5) James Hill (1958-1961)

Filmografia:

a.. The Devil's Cross (1934)
b.. Under the Pampas Moon (1935)
c.. Charlie Chan in Egypt (1935)
d.. Dante's Inferno (1935)
e.. Paddy O'Day (1935)
f.. Professional Soldier (1935)
g.. A Message to Garcia (1936) (scenes deleted)
h.. Human Cargo (1936)
i.. Dancing Pirate (1936)
j.. Meet Nero Wolfe (1936)
k.. Rebellion (1936)
l.. Old Louisiana (1937)
m.. Hit the Saddle (1937)
n.. Trouble in Texas (1937)
o.. Criminals of the Air (1937)
p.. Girls Can Play (1937)
q.. The Game That Kills (1937)
r.. Paid to Dance (1937)
s.. The Shadow (1937)
t.. Who Killed Gail Preston? (1938)
u.. Special Inspector (1938)
v.. There's Always a Woman (1938)
w.. Convicted (1938)
x.. Juvenile Court (1938)
y.. The Renegade Ranger (1938)
z.. Homicide Bureau (1939)
aa.. The Lone Wolf Spy Hunt (1939)
ab.. Only Angels Have Wings (1939)
ac.. Music in My Heart (1940)
ad.. Blondie on a Budget (1940)
ae.. Susan and God (1940)
af.. The Lady in Question (1940)
ag.. Angels Over Broadway (1940)
ah.. The Strawberry Blonde (1941)
ai.. Affectionately Yours (1941)
aj.. Blood and Sand (1941)
ak.. You'll Never Get Rich (1941)
al.. My Gal Sal (1942)
am.. Tales of Manhattan (1942)
an.. You Were Never Lovelier (1942)
ao.. Cover Girl (1944)
ap.. Tonight and Every Night (1945)
aq.. Gilda (1946)
ar.. Down to Earth (1947)
as.. The Lady from Shanghai (1948)
at.. The Loves of Carmen (1948)
au.. Champagne Safari (1952) (documentary)
av.. Affair in Trinidad (1952)
aw.. Salome (1953)
ax.. Miss Sadie Thompson (1953)
ay.. Fire Down Below (1957)
az.. Pal Joey (1957)
ba.. Separate Tables (1958)
bb.. They Came to Cordura (1959)
bc.. The Story on Page One (1959)
bd.. The Happy Thieves (1962)
be.. Circus World (1964)
bf.. The Money Trap (1965)
bg.. The Poppy Is Also a Flower (1966)
bh.. The Rover (1967)
bi.. Sons of Satan (1968)
bj.. Road to Salina (1970)
bk.. The Naked Zoo (1971)
bl.. The Wrath of God (1972)

Short subjects:

a.. Anna Case in La Fiesta (1926)
b.. Screen Snapshots: Stars at the Tropical Ice Gardens (1939)
c.. Screen Shapshots: Hollywood Recreations (1940)
d.. Screen Snapshots: Sports in Hollywood (1940)
e.. Meet the Stars #1: Chinese Garden Festival (1941)
f.. Meet the Stars #6: Stars at Play (1941)
g.. Show Business at War (1943)








W mojej pamięci została głównie cudowną rolą w Gildzie, ale nie tylko.
Jej piękne, długie nogi (mogła z nią konkurować wyłącznie Marlena Dietrych) i płomienne, wręcz czerwono-rude włosy.

Żal że takie gwiazdy odchodzą a na ich miejsce pojawiają się ... Dody. Brrrrrrr
 

nortus
 
Pokaż wszystkie (2) ›